Składniki (na 2 porcje):
- 2 cukinie,
- 80 g kaszy jaglanej,
- 250 g mięsa mielonego np. udźca wołowego lub indyka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego,
- 1-2 ząbków czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, papryka ostra, słodka, tymianek, oregano, kmin rzymski, pieprz ziołowy (doprawiamy wedle własnych preferencji smakowych),
- mozzarella,
- natka pietruszki lub liście kolendry do dekoracji.
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w wodzie z odrobiną soli. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążamy trochę miąższu, aby zrobić w niej miejsce na farsz (miąższu nie wyrzucamy, jeszcze się przyda).
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 15-20 min.
Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym/masłem klarowanym szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy i pokrojony miąższ cukinii. Wszystko podgrzewamy ok. 10 min. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.
Do podpieczonych cukinii nakładamy farsz, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 15 min w piekarniku.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub listkami kolendry.
Smacznego!
Twój komentarz