Anna Noculak
24 Wrze

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem

Tym razem mam dla Was przepis na obiad lub ciepłą kolację. Zamiast cukinii możecie również wykorzystać bakłażana czy paprykę. Ruszajcie po skladniki i do dzieła! ;)

Składniki (na 2 porcje):

- 2 cukinie,

- 80 g kaszy jaglanej,

- 250 g mięsa mielonego np. udźca wołowego lub indyka,

- 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego,

- 1-2 ząbków czosnku,

- 1 mała cebula,

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

- przyprawy: sól, papryka ostra, słodka, tymianek, oregano, kmin rzymski, pieprz ziołowy (doprawiamy wedle własnych preferencji smakowych),

- mozzarella,

- natka pietruszki lub liście kolendry do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w wodzie z odrobiną soli. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążamy trochę miąższu, aby zrobić w niej miejsce na farsz (miąższu nie wyrzucamy, jeszcze się przyda). 

 Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 15-20 min.

Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym/masłem klarowanym szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy i pokrojony miąższ cukinii. Wszystko podgrzewamy ok. 10 min. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.

Do podpieczonych cukinii nakładamy farsz, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 15 min w piekarniku.

Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub listkami kolendry.

Smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ