Przepis na ok. 2 porcje
Składniki:
- 250 g sera twarogowego chudego lub półtłustego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu lub kardamonu (jeśli lubisz tego typu przyprawy to warto dodać),
- erytrol lub ksylitol.
Do podania: jogurt naturalny, świeże owoce,cynamon
Przepis:
Ser rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy mąki, jajko, szczyptę soli i jeśli dodajemy to cynamon lub kardamon. Zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałeczek, który kroimy na kluseczki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 4-5 min. Wykładamy na talerz i podajemy z jogurtem naturalnym, owocami. Słodzimy erytrolem lub ksylitolem do smaku.
Ja swoje posypałam jeszcze dodatkowo cynamonem ;).
Twój komentarz