Anna Noculak
23 Paź

Sałatka z figami

Zachęcam Was do wykorzystania fig nie tylko w słodkich przepisach, ale również do wytrawnych dań. Świetnie komponują się z różnymi rodzajami serów, stąd dziejszy przepis na sałatkę z figami i serem. 

Składniki:

20g (garść) ulubionej sałaty 

70g (sztuka) figi 

60g (porcja) sera mozzarella/Halloumi/koziego

10g (łyżka) oleju rzepakowego lub oliwy 

12g (łyżeczka) miodu

10g (łyżeczka) musztardy 

Przepis:

Na talerzu rozłożyć sałatę i pokrojony ser (w przypadku sera Halloumi warto zgrillować go na suchej patelni). Figę obrać, pokroić w ósemki i rozłożyć na sałatce. Wymieszać olej z musztardą i miodem, całość skropić powstałym sosem. 

Kaloryczność całej sałatki z użyciem sera Halloumi to ok. 399 kcal. Używając innego sera np. mozzarelli light można ją zmniejszyć ;).

Twój komentarz




POKAŻ