Składniki na 3 duże słoiki:
3 duże buraki
1,5 l wody
1,5 łyżki soli
12 kulek pieprzu kolorowego
9 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
9 ząbków czosnku
koperek opcjonalnie
Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki. Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki). Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki.
Twój komentarz