Anna Noculak
13 Gru

Zakwas z buraków

Święta tuż tuż, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się wielu świątecznych przepisów :).

Jako pierwszy - przepis na zakwas z buraków, który jest świetnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, pozytywnie wpływających na pracę jelit i wzmacniających odporność organizmu. Będziecie mogli przygotować z niego pyszny barszcz na Święta .

Składniki na 3 duże słoiki:

❄3 duże buraki

❄1,5 l wody

❄1,5 łyżki soli

❄12 kulek pieprzu kolorowego

❄9 liści laurowych

❄6 ziaren ziela angielskiego

❄9 ząbków czosnku

❄koperek opcjonalnie

Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki. Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.

Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki). Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki.

Twój komentarz




(edited)
POKAŻ