Anna Noculak
15 Gru

Ryba po grecku

Dzisiaj kolejny świąteczny przepis - ryba po grecku

 

Składniki:

✅Filet z dorsza 150 g (sztuka),

✅Marchew 50 g (1 sztuka),

✅Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka),

✅Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki),

✅Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka),

✅Przyprawy: po pół łyżeczki: tymianku, bazylii, oregano, słodkiej papryki w proszku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku,

✅Seler korzeniowy 60 g (1 plaster),

✅Sok z cytryny 6 g (1 łyżka).

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




(edited)
POKAŻ