Składniki:
4 jajka,
4 łyżki erytrytolu (lub więcej jeśli lubicie słodkie ciasta),
200 g serka kvarg o smaku brzoskiwniowym,
40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cuktu,
140 g mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 duża brzoskwinia
cynamon do smaku (opcjonalnie)
Blaszka keksówka ok. 23 x 10 cm, papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
3. Żółtka ubijamy z erytrytolem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę (ok. 5 min).
4. Do masy z żółtek i erytrytolu dodajemy serek i delikatnie miksujemy, następnie dodajemy przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia i znowu delikatnie miksujemy do połączenia składników.
5. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
6. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu ukłądamy pokrojoną brzoskwinię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
7. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cynamonem.
Całe ciasto ma ok. 1094 kcal. Przy podziale na 8 porcji, 1 porcja ma ok. 137 kcal.
2 komentarze
Czy można użyć innej mąki? Np. owsianej?
Trudno mi powiedzieć, czy ciasto wyjdzie z mąką owsianą, bo ma ona inne właściwości niż kukurydziana i nie testowałam z innymi rodzajami. Myślę, że ciasto powinno wyjść też z mąki orkiszowej i miksu mąk: owsiana i ryżowa :).