Anna Noculak
12 Paź

Krem z dyni

Przepisów na krem z dyni jest wiele, dzisiaj podam Wam jeden z moich ulubionych.

Składniki:

🍁1 mała dynia Hokkaido - tej odmiany nie trzeba obierać,

🍁1/2 pora,

🍁1 ząbek czosnku,

🍁ok. 1 cm kawałka świeżego imbiru,

🍁1 mały ziemniak,

🍁2 łyżeczki czerwonej pasty curry,

🍁1 łyżka oliwy z oliwek,

🍁ok. 1 litr bulionu,

🍁1/2 puszki mleczka kokosowego,

🍁1 łyżka soku z cytryny,

🍁do podania np.: posiekana natka pietruszki/świeża kolendra, płatki chilli, pestki dyni.

Przygotowanie🎃:

W garnku na oliwie podsmażamy pastę curry, starty imbir, czosnek, dodajmy pokrojone w kostkę dynię, obranego ziemniaka i pora. Podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Wlać mleczko kokosowe, dodać sok z cytryny. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i ulubionymi ziołami.

Podać z ulubionymi dodatkami🙂.

Twój komentarz




POKAŻ