Składniki:
1 mała dynia Hokkaido - tej odmiany nie trzeba obierać,
1/2 pora,
1 ząbek czosnku,
ok. 1 cm kawałka świeżego imbiru,
1 mały ziemniak,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
1 łyżka oliwy z oliwek,
ok. 1 litr bulionu,
1/2 puszki mleczka kokosowego,
1 łyżka soku z cytryny,
do podania np.: posiekana natka pietruszki/świeża kolendra, płatki chilli, pestki dyni.
Przygotowanie:
W garnku na oliwie podsmażamy pastę curry, starty imbir, czosnek, dodajmy pokrojone w kostkę dynię, obranego ziemniaka i pora. Podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Wlać mleczko kokosowe, dodać sok z cytryny. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i ulubionymi ziołami.
Podać z ulubionymi dodatkami.
Twój komentarz