Składniki (na 4-5 porcji):
🌶️ 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
🌶️ 1 cebula
🌶️ 3 ząbki czosnku
🌶️ 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
🌶️ 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
🌶️ 1/3 łyżeczki curry w proszku
🌶️ 1 bakłażan
🌶️ 1/2 dyni Hokkaido
🌶️ 1/2 szklanki bulionu lub wody
🌶️ 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
🌶️ 1 puszka ciecierzycy
🌶️ 200 ml mleczka kokosowego light
🌶️ Sól, płatki chilli - do smaku
🌶️ Do podania: ryż, natka pietruszki/świeża kolendra
Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pastę curry, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojonego bakłażana, dynię i przyprawę curry w proszku. Smażymy 3 minuty, a następnie dodajemy bulion i pomidory z puszki.
Gotujemy do miękkości dyni.
W międzyczasie gotujemy ryż 🍚.
Do curry dodajemy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę i mleczko kokosowe. Zagotowujemy ponownie i sprawdzamy czy nie trzeba doprawić.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki 🍛😋.
Kontakt:
- 889 189 152
Anna Noculak
OPINIA PACJENTA: Jestem bardzo zadowolona, że nawiązałam kontakt z poradnią Dobry Dietetyk . Trafiłam pod opiekę młodej, ale bardzo kompetentnej i życzliwej pani dietetyk . Przy pomocy pani Ani udało mi się pojąć, że odchudzać się, to nie znaczy odmawiać sobie wszystkiego, ale że z małej ...
12.10.2017
Twój komentarz