Anna Noculak
03 Luty

Pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki o łososiem

Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych pieczonych w piekarniku :)

Składniki na placki:
Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
Jajo 1 sztuka (50 g)
Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)
Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)
Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)

Składniki na sos tzatziki:
Czosnek 1 mały ząbek (3 g)
Jogurt naturalny pół kubka (75 g)
Koper 1 łyżeczka (5 g)
Ocet winny pół łyżeczki  lub sok z cytryny (2 g)
Ogórek 1 mała sztuka (50 g)
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Dodatki: łosoś wędzony na zimno

Przepis:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ