Warto ograniczyć spożycie mięsa na rzecz strączków, które mają szereg pozytywnych właściwości:
✅ są świetnym źródłem białka 💪, warto łączyć je z produktami zbożowymi 🌾, aby poprawić ich profil aminokwasowy
✅ mają niski Indeks Glikemiczny (IG)
✅ mają wysoki tzw. Indeks Sytości (IS), oznacza to, że po posiłku zawierającym strączki jesteśmy dłużej najedzeni
✅ mają udowodnione działanie przeciwzapalne
✅ obniżają poziom cholesterolu
✅ zapobiegają cukrzycy typu 2. i chorobom serca
A teraz czas na przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami 🌶😋🍽.
Składniki:
3-4 papryki kolorowe
200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
4 duże pieczarki
200 g passaty pomidorowej
suszone pomidory kilka sztuk
ulubione przyprawy
opcjonalnie mozzarella light
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut posypać startą mozzarellą jeśli używamy i włączyć termoobieg).
Twój komentarz