Anna Noculak
20 Marz

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami 🌶🌶

Często wykorzystujecie w swoich posiłkach nasiona roślin strączkowych?

Warto ograniczyć spożycie mięsa na rzecz strączków, które mają szereg pozytywnych właściwości:

✅ są świetnym źródłem białka 💪, warto łączyć je z produktami zbożowymi 🌾, aby poprawić ich profil aminokwasowy

✅ mają niski Indeks Glikemiczny (IG)

✅ mają wysoki tzw. Indeks Sytości (IS), oznacza to, że po posiłku zawierającym strączki jesteśmy dłużej najedzeni

✅ mają udowodnione działanie przeciwzapalne

✅ obniżają poziom cholesterolu

✅ zapobiegają cukrzycy typu 2. i chorobom serca

A teraz czas na przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami 🌶😋🍽.

 

Składniki:

3-4 papryki kolorowe

200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duża cebula

4 duże pieczarki

200 g passaty pomidorowej

suszone pomidory kilka sztuk

ulubione przyprawy

opcjonalnie mozzarella light

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut posypać startą mozzarellą jeśli używamy i włączyć termoobieg).

Twój komentarz




POKAŻ