Anna Noculak
20 Marz

Papryka faszerowana ciecierzyc─ů, pieczarkami i suszonymi pomidorami ­čî­čîÂ

Cz─Östo wykorzystujecie w swoich posi┼ékach nasiona ro┼Ťlin str─ůczkowych?

Warto ograniczy─ç spo┼╝ycie mi─Ösa na rzecz str─ůczk├│w, kt├│re maj─ů szereg pozytywnych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci:

Ôťů s─ů ┼Ťwietnym ┼║r├│d┼éem bia┼éka ­čĺ¬, warto ┼é─ůczy─ç je z produktami zbo┼╝owymi ­čîż, aby poprawi─ç ich profil aminokwasowy

Ôťů maj─ů niski Indeks Glikemiczny (IG)

Ôťů maj─ů wysoki tzw. Indeks Syto┼Ťci (IS), oznacza to, ┼╝e po posi┼éku zawieraj─ůcym str─ůczki jeste┼Ťmy d┼éu┼╝ej najedzeni

Ôťů maj─ů udowodnione dzia┼éanie przeciwzapalne

Ôťů obni┼╝aj─ů poziom cholesterolu

Ôťů zapobiegaj─ů cukrzycy typu 2. i chorobom serca

A teraz czas na przepis na papryk─Ö faszerowan─ů ciecierzyc─ů, pieczarkami i suszonymi pomidorami ­čî­čśő­čŹŻ.

 

Składniki:

3-4 papryki kolorowe

200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

1 łyżka oliwy z oliwek

1 du┼╝a cebula

4 du┼╝e pieczarki

200 g passaty pomidorowej

suszone pomidory kilka sztuk

ulubione przyprawy

opcjonalnie mozzarella light

Przygotowanie:

Na rozgrzan─ů oliw─Ö wrzuci─ç posiekan─ů cebulk─Ö oraz pieczarki i podsma┼╝y─ç do zarumienienia. Doda─ç ciecierzyc─Ö, suszone pomidory, passat─Ö pomidorow─ů, przyprawy i poddusi─ç. Papryki umy─ç przekroi─ç na p├│┼é, wydr─ů┼╝y─ç ┼Ťrodek, a nast─Öpnie faszerowa─ç ciecierzyc─ů z dodatkami. Piec oko┼éo 45 minut w 180 stopniach, do momentu a┼╝ papryki b─Öd─ů mi─Ökkie (na ostatnie 5 minut posypa─ç start─ů mozzarell─ů je┼Ťli u┼╝ywamy i w┼é─ůczy─ç termoobieg).

Tw├│j komentarz




POKA┼╗