Anna Noculak
19 Kwie

Mielone kalafiorowe

Dzisiaj przepis na mielone kotlety z kalafiora i słonecznika 🌻

Składniki na 8-10 kotletów:

2,5 szklanki startego kalafiora (ok. 1/2 kalafiora),

1 duża cebula,

1 ząbek czosnku,

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,

1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych (można zmiksować w blenderze)

1/4 szklanki maki ziemniaczanej,

1/4 szklanki oleju rzepakowego,

2 łyżki sosu sojowego,

1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,

1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,

czarny pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki  i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę,  w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

Porady 💡

Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwiej się lepią. 


 

 

Twój komentarz




POKAŻ