Składniki na 8-10 kotletów:
2,5 szklanki startego kalafiora (ok. 1/2 kalafiora),
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych (można zmiksować w blenderze)
1/4 szklanki maki ziemniaczanej,
1/4 szklanki oleju rzepakowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
czarny pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porady 💡
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwiej się lepią.
Twój komentarz