Anna Noculak
07 Lip

Placki z cukinii i marchewki

Idealny przepis na lekką lekką kolację. 

Składniki:

1 jajko M,
30g (3 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej,
500g (1 średnia) cukinia,
100g (1 średnia) marchewka,
100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego,
natka pietruszki,
ulubione przyprawy

Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić. Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą. Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.

Kaloryczność przepisu to ok. 363 kcal.

 

Twój komentarz




(edited)
POKAŻ