Anna Noculak
04 Wrze

Faszerowana cukinia

Całe danie przy użyciu tofu ma kaloryczność 457 kcal :).


 

Cukinia faszerowana
- 500g (1 duża) cukinia,
- 100g (porcja) mięsa mielonego z indyka lub tofu wędzonego ,
- 25g (1/2 sztuki) cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 10g (1 łyżka) oleju rzepakowego lub oliwy,
- 15g (1 łyżka) koncentratu pomidorowego,
- 30g (3 łyżki) kaszy kuskus,
- 50g (porcja) sera feta,
- przyprawy wg uznania: oregano, słodka i ostra papryka, tymianek.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso lub pokruszone w dłoniach tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić wedle uznania i podsmażyć. Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do mięsa/tofu dodać kaszę, koncentrat, pokruszony ser i wymieszać. Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do środka wyłożyć farsz i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.

Twój komentarz




POKAŻ