Anna Noculak
29 Sty

Chili sin carne

Hola amigos! Przenosicie się dziś ze mną do Meksyku i gotujecie rozgrzewające chili sin carne?

Danie świetnie się przechowuje i na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje. Można je również mrozić .

Składniki na ok. 4 porcje:

🌶️1 duża cebula

🌶️1 łyżka oliwy z oliwek

🌶️4 ząbki czosnku

🌶️100 g suchej czerwonej soczewicy

🌶️2 duże czerwone papryki

🌶️1 puszka pomidorów krojonych

🌶️1 puszka czerwonej fasoli

🌶️1 puszka kukurydzy

🌶️1 szklanka bulionu lub wody

🌶️1 łyżka sosu sojowego

🌶️1 łyżka koncentratu pomidorowego

🌶️przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, szczypta cynamonu

🌶️2-3 kostki gorzkiej czekolady

🌶️2-4 łyżki mocnej, zaparzonej kawy

W dużym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.

Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku.

Następnie dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę i wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć 1 minutę.

Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz czekolady, fasoli i kukurydzy. Garnek przykryć i gotować 20 min.

Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę, gotować 5-10 min. Pod koniec gotowania dodać czekoladę.

Podawać z ryżem, świeżą kolendrą (jeśli macie🙃) lub opiekaną na chrupko tortillą.

Twój komentarz




POKAŻ