Składniki na ok. 4 porcje:
1 duża cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
100 g suchej czerwonej soczewicy
2 duże czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 szklanka bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, szczypta cynamonu
2-3 kostki gorzkiej czekolady
2-4 łyżki mocnej, zaparzonej kawy
W dużym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku.
Następnie dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę i wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć 1 minutę.
Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz czekolady, fasoli i kukurydzy. Garnek przykryć i gotować 20 min.
Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę, gotować 5-10 min. Pod koniec gotowania dodać czekoladę.
Podawać z ryżem, świeżą kolendrą (jeśli macie) lub opiekaną na chrupko tortillą.
Twój komentarz