Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Dzięki wysokiej zawartości potasu, kwasu foliowego oraz niskiemu poziomowi sodu, szpinak korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi oraz ryzyko zawału serca i udaru. Koenzym Q10 obecny w szpinaku zwiększa siłę mięśni, w tym mięśnia sercowego, i zapobiega hiperlipidemii. Szpinak zawiera również glikoglicerolipidy o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwpasożytniczym, które dodatkowo chronią przed chorobą wieńcową.
Pod nadchodzące święta wielkanocne udostępniam moją propozycję potrawy z wykorzystaniem szpinaku
Pierś z indyka, faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą w szynce parmeńskiej 😋
Składniki: (6 porcji):
1 filet z piersi indyka (około 800g),
350g świeżego szpinaku,
120g sera feta,
8 suszonych pomidorów,
8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
3 ząbki czosnku,
Sól,
Pieprz,
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Filet z indyka rozkrawamy, układamy na desce i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Nie solimy zbyt dużo, bo będzie słone od fety i szynki parmeńskiej. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
Liście szpinaku płuczemy. Na suchą patelnię wrzucamy szpinak i smażymy go aż cała woda z niego wyparuję. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Szpinak zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser feta kruszymy.
Powstały płat mięsa rozkładamy ponownie na desce. Na jego połowie układamy szpinak. Na szpinaku układamy pokruszony ser feta. Na serze układamy pasek z suszonych pomidorów. Płat mięsa zwijamy ciasno w roladę. Miejsca łączeń możemy później spiąć wykałaczkami. Na desce układamy nachodzące na siebie plasterki szynki parmeńskiej na wielkość naszej rolady. Na brzegu układamy roladę mięsną i owijamy ją w szynkę.
Przygotowaną roladę układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do spodu. Smarujemy ją 2-3 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Na dno naczynia wlewamy około ¼ szklanki wody. Roladę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Roladę podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową jeśli zacznie się za bardzo spiekać. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na 15 minut.
Smacznego
Twój komentarz